even geduld, de pagina wordt geladen...

Locatie zoeker

Voor ouders

De essentie van schermvrije tijd

Monkey Moves blog

  1. Bevordert lichamelijke gezondheid: Schermvrije tijd moedigt kinderen aan om te bewegen. Het voorkomt dat ze lange uren in een zittende houding doorbrengen, wat kan leiden tot obesitas en andere gezondheidsproblemen. Buitenspelen, fietsen, rennen en andere fysieke activiteiten worden gestimuleerd wanneer schermpjes even uit het zicht zijn.
  2. Stimuleert creativiteit: Wanneer kinderen geen schermen hebben om hun tijd te vullen, worden ze creatief. Ze creëren hun eigen spelletjes, knutselprojecten en verhalen. Deze vormen van verbeelding zijn cruciaal voor hun cognitieve ontwikkeling.
  3. Verbetering van slaapkwaliteit: Blootstelling aan schermlampen voor het slapengaan kan de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden. Door schermvrije tijd te implementeren in de avonduren, help je kinderen beter te slapen, wat essentieel is voor hun groei en ontwikkeling.
  4. Sociale vaardigheden: Wanneer kinderen schermvrije tijd doorbrengen met vrienden of familie, leren ze sociale vaardigheden. Ze oefenen in communiceren, samenwerken en conflictoplossing, wat belangrijk is voor het opbouwen van sterke relaties.
  5. Stressvermindering: Te veel schermtijd kan stress veroorzaken bij kinderen. Schermvrije momenten geven hen de kans om te ontspannen en stress te verminderen, vooral na een lange schooldag.
  6. Focus en concentratie: Overmatig gebruik van schermen kan leiden tot aandachtsproblemen. Schermvrije tijd stelt kinderen in staat om hun concentratievermogen te verbeteren door zich te concentreren op taken zonder afleiding van digitale apparaten.
  7. Ontwikkeling van zelfregulatie: Schermvrije tijd leert kinderen om hun eigen tijd te beheren en zelfregulatievaardigheden te ontwikkelen. Ze leren hoe ze hun vrije tijd kunnen plannen en prioriteiten kunnen stellen.
  8. Natuurlijke verbinding met de natuur: Door tijd buitenshuis door te brengen zonder schermen, worden kinderen aangemoedigd om de natuur te verkennen. Dit bevordert een gezonde band met de natuur en een gevoel van milieubewustzijn.
  9. Familiebanden versterken: Schermvrije tijd als een gezinsactiviteit kan de familiebanden versterken. Het biedt kansen voor gesprekken, spelletjes en het delen van ervaringen zonder de afleiding van schermen.
  10. Voorkomt overstimulatie: Een overvloed aan schermprikkels kan leiden tot overstimulatie bij kinderen. Schermvrije tijd geeft hun hersenen de broodnodige pauze en helpt overbelasting te voorkomen.
  11. Ben je nou inspiratieloos en heb je er moeite mee om variatie te houden in de activiteiten voor jouw apekoppie(s)? Wij helpen je! In de Monkey Moves Play App kun je apeveel leuke en sportieve activiteiten vinden.

Menu