even geduld, de pagina wordt geladen...

Locatie zoeker

Voor ouders

Bouwen maar!

Monkey Moves blog

Probleemoplossend vermogen: bouwen aan oplossingen

Wanneer kinderen bezig zijn met bouwen en construeren, krijgen ze de kans om problemen te identificeren en op te lossen. Of ze nu met LEGO, duplo of andere bouwstenen spelen, ze moeten nadenken over hoe ze de stukken kunnen combineren om een ​​structuur te bouwen. Ze leren plannen maken, experimenteren en aanpassingen doen als iets niet werkt. Dit bevordert hun probleemoplossend vermogen, creatief denken en het vermogen om oplossingen te vinden voor uitdagingen die ze tegenkomen. En dat is natuurlijk super belangrijk voor hun groei en ontwikkeling!

Fijne motoriek: bouwen aan behendigheid

Als kinderen met bouwmaterialen werken, moeten ze nauwkeurige en gecontroleerde bewegingen maken met hun handen en vingers. Dit helpt bij het ontwikkelen en versterken van hun fijne motoriek. Het oppakken en plaatsen van bouwstenen, het verbinden van onderdelen en het bouwen van complexe structuren vereisen hand-oogcoördinatie, precisie en beheersing van kleine bewegingen. Door dit regelmatig te oefenen, ontwikkelen ze de spierkracht en behendigheid in hun handen en vingers, wat essentieel is voor het uitvoeren van dagelijkse taken zoals schrijven, knippen en knutselen.

Ruimtelijk inzicht: bouwen aan begrip van de wereld om ons heen

Bouwen en construeren geven kinderen de kans om driedimensionale structuren te visualiseren en te creëren. Ze leren over vormen, maten, verhoudingen en ruimtelijke relaties, wat hen helpt om objecten in de ruimte beter te begrijpen en te manipuleren. Wanneer ze met blokken of andere constructiematerialen spelen, verkennen ze ruimtelijke concepten zoals symmetrie, evenwicht en stabiliteit. Dit draagt bij aan hun ruimtelijk inzicht, wat hen helpt bij activiteiten zoals puzzels oplossen, navigeren door de omgeving en het begrijpen van ruimtelijke relaties in wiskunde en wetenschap.

Kortom, bouwen en construeren is super belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Deze activiteiten stimuleren het probleemoplossend vermogen, bevorderen de fijne motoriek en helpen bij het ontwikkelen van ruimtelijk inzicht. Dus, laat je kinderen lekker bouwen en construeren, want het is niet alleen leuk, maar ook ontzettend leerzaam! 

Ben je nou inspiratieloos en heb je er moeite mee om variatie te houden in de activiteiten voor jouw apekoppie(s)? Wij helpen je! In de Monkey Moves Play App kun je apeveel leuke en sportieve activiteiten vinden.

Menu