even geduld, de pagina wordt geladen...

Locatie zoeker

Voor ouders

De nieuwe generatie sportclub

Monkey Moves blog

De nieuwe generatie sportclub

Modern Besturen

De sportclub was vroeger verbonden met de verzuiling van het geloof. Als je katholiek was, ging je bij een katholieke voetbalclub bijvoorbeeld. Zo is het niet meer.

Er zijn een aantal duidelijke trends en ontwikkelingen van deze tijd:

  • Er ontstaan steeds meer sociale ondernemers als sportaanbieders in plaats van sportclubs.

Denk bijvoorbeeld aan de enorme groei van bootcamp-clubjes en personal trainers. Deze groei is te danken aan de toenemende aandacht voor een gezonde leefstijl. Kenmerkend aan deze clubjes is dat het vaak geen stichtingen of verenigingen zijn maar eenmanszaken of BV`s met van oorsprong een sterke maatschappelijke visie.

  • Sporters willen sporten wanneer het uitkomt en niet vastzitten aan verplichtingen.

Georganiseerd sporten via een clublidmaatschap krijgt concurrentie van flexibel sporten met een flexibel lidmaatschap. Sporten waar en wanneer jij wilt komt steeds vaker voor. Denk maar eens aan het programma Kicks van de KNVB of Powerleague.

  • Sporten wordt steeds vaker gezien als dienst.

Sporters zijn op zoek naar een totaal beleving. Het is vaak niet alleen maar hardlopen maar er worden bijvoorbeeld "color-runs" georganiseerd met muziek een kleurpoeder.

  • Het aantal vrijwilligers bij sportclubs neemt af.

De vrijwilligers worden steeds schaarser door andere takken waar ook vrijwilligers nodig zijn zoals de mantelzorg. Hiernaast vragen de vrijwilligers meer flexibiliteit en diversiteit. Steeds vaker binden vrijwilligers zich niet aan één club maar doen meerdere klussen. Deze trends kwamen in de het traject Modern Besturen sterk naar voren maar staan ook goed beschreven in het artikel van "alles over sport".  

De nieuwe generatie

In deze tijd is het belangrijk om bezig te zijn met beleidsplannen om de club overeind te houden. Steeds vaker wordt een club daarom bestuurd op een bedrijfsmatige manier waarbij gewerkt wordt aan duidelijke doelstellingen, het imago, de klanttevredenheid en de promotie. De nieuwe generatie bestuurders zijn tussen de 20 en 30 jaar oud. Zij nemen het bestuur van de sportclub langzaam over en gaan werken aan nieuwe stippen op de horizon. De stip op de horizon is het doel waar de sportclub naar toe werkt. Monkey Moves Amsterdam wil bijvoorbeeld in 2025 in elke wijk van Amsterdam een multisportles aan kunnen bieden. Elke sportclub, sportaanbieder, stichting of vereniging heeft een reden waarom ze op deze wereld zijn. De één staat voor gezelligheid in de buurt de ander wil ergens de beste in zijn. AFC Ajax weet dat bijvoorbeeld als geen ander te communiceren! Zo heeft elke sportclub zijn eigen doelen en dus eigen uitdagingen. Heeft jouw club al een duidelijke stip op de horizon? We horen het graag!

 

Monkey Moves

Monkey Moves ziet zichzelf als dé sportclub van de toekomst. Bij Monkey Moves kun je 11 verschillende sporten oefenen in één jaar voor 1 prijs.Wij gaan graag mee met de ontwikkelingen en trends van deze tijd maar vinden het clubgevoel net zo belangrijk.Als open sportclub kun je kiezen bij Monkey Moves uit een jaar lidmaatschap of inschrijven voor een periode waarbij je flexibel bent en dus kunt sporten waar en wanneer je wilt.

Heb ik je wat geleerd?

In deze blog heb ik naar aanleiding van mijn opleiding over modern besturen meer verteld over de trends en ontwikkelingen van deze tijd op sportgebied. Ik heb verteld over de nieuwe generatie sportclubs en hoe Monkey Moves zich verhoudt hierin.Wil je ook aansluiten bij Monkey Moves, bezig zijn met de nieuwe generatie en de multisport beweging? Dit kan als lid maar ook als ondernemer of sportdocent.Kijk gerust op onze website voor de mogelijkheden.
Menu