Hoogbegaafdheid en de drang om te bewegen

Hoogbegaafde kinderen willen bewegen

In een land waarin stilzitten in de klas beloond wordt met de mooiste stickers, is het lastig hoogbegaafd te zijn. Hoogbegaafde kinderen hebben vaak zoveel onrust in zich, dat ze continu lijken te bewegen; ze praten, klikken met pennen, wiebelen met voeten en zitten achterstevoren op hun stoel. Maar willen niet alle kinderen veel bewegen? Toch zijn er wel degelijk verschillen in beweeglijkheid tussen normaal intelligente, begaafde of zeer (of hoog) begaafde kinderen. Die verschillen zijn anders dan je misschien in eerste instantie denkt.

Begaafd en onrust

Juist hoogbegaafde kinderen zitten nooit stil! Ze noemen dit fysieke gevoeligheid. En die fysieke gevoeligheid neemt toe bij spanning, waardoor ze nog meer gaan praten of bewegen en er zelfs tics kunnen ontstaan. Niet zo gek dat bij hoogbegaafdheid vaak aan ADHD wordt gedacht. Maar waar anderen vooral de onrust zien, ervaren hoogbegaafde kinderen dit heel anders.

“Hoogbegaafde kinderen hebben vaak een hoog energieniveau. Het kan zich uiten door een grote beweeglijkheid, opgewondenheid, snel praten, impulsiviteit, lichamelijke onrust, bezig willen zijn, gedrevenheid, competitiviteit.” Kazimierz Dabrowski

 

Wanneer hoogbegaafd?

Hoogbegaafdheid is kort gezegd een combinatie van drie factoren: uiteraard de uitzonderlijk hoge intelligentie, maar daarnaast ook de grote creativiteit en een aanzienlijke motivatie. Hoewel onderzoek zich voorlopig enkel richt op de hoge intelligentie, omdat dit de enige meetbare component is, zijn de andere twee factoren zo mogelijk nog bepalender. Hoogbegaafde peuters hebben vaak een grote belangstelling voor diverse onderwerpen en zijn daarnaast zeer zelfstandig. Ze hebben een grote fantasie, zijn perfectionistisch en willen graag hun eigen keuzes maken en komen daardoor eigenwijs over. Meer weten over hoogbegaafdheid bij jonge kinderen? Op de website van zobegaafd vind je veel informatie. Lotgenoten vind je op het hb-forum.

 

Stimuleren beweegmogelijkheden

De beweegmogelijkheden bij hoogbegaafde kinderen mogen… of eigenlijk moeten flink gestimuleerd worden. Juist sporten en bewegen zorgen voor een uitlaatklep die zelfs onderpresteren kan helpen voorkomen. Deze kinderen worden gestimuleerd door activiteiten met een open einde; activiteiten met voldoende ruimte voor creativiteit en eigen invulling. Waar kan dit nou beter dan in een multisportles van Monkey Moves? Bij Monkey Moves is er iedere les ruimte voor eigen invulling en creativiteit wordt volop gestimuleerd.

Speciaal voor hoogbegaafde kinderen is er het boek ‘Hoogbegaafd, nou en?’. In dit boek staat het perspectief van het kind centraal, in tegenstelling tot de meeste andere boeken over dit onderwerp. Meer boekentips vind je op zobegaafd.

Twijfel je of jouw kind hoogbegaafd is? Dan is dit zeker de moeite waard om uit te (laten) zoeken. Het is sowieso goed om verder te kijken dan enkel dat drukke kind te zien dat niet stil kan zitten. Misschien zit er achter die drukke, beweeglijke kleuter wel een meesterbrein in de dop. Die met de juiste motivatie en stimulatie zich kan ontpoppen tot een energieke volwassene die nog steeds gek is op klimmen en klauteren op de aperots.

Laat je hoogbegaafde kind in de tussentijd volop gemotiveerd genieten van alle creatieve mogelijkheden van Monkey Moves! Je kunt alvast een proefles aanvragen.

X