even geduld, de pagina wordt geladen...

Locatie zoeker

Voor ouders

Jij bent bijzonder! Wist je dat?

Monkey Moves blog

Eind 2014 / begin 2015

Ergens rond die tijd moet het zijn geweest dat ik samen met Joris en Bart op een terras van het Utrecht Science park zat en we spraken over hoe we kinderen meer en beter konden leren bewegen. Bart en ik waren toen met Het SportKompas bezig. Een wetenschappelijk onderbouwde sportkeuze test voor basisschoolkinderen die hen koppelde aan sportverenigingen in de buurt. Een erg tof project waarin we binnen de gemeente Rotterdam veel kinderen hebben kunnen helpen. Uiteindelijk bleek de test te omslachtig om goedkoop genoeg te kunnen uitvoeren binnen een reguliere gymles en onze visie veranderde.

Onze visie veranderde

Doordat we ons zo aan het inlezen waren over hoe we kinderen konden helpen de start te maken van een leven lang gezond bewegen. We leerde over fysieke geletterdheid, de kracht van een brede motorische ontwikkeling en multisport. Tijdens onze studie bewegingswetenschappen hadden we al geleerd over het Athletic Skills Model dat werd ontwikkeld en dat leek nu samen te vallen. We gaan multisport lessen aanbieden!

En zo begonnen wij op een aperots te dansen

We maken onze eigen club, waar kinderen niet één sport leren, maar juist breed leren bewegen. Waar ouders geen bardiensten hoeven te draaien, maar wel worden gevraagd hun voorbeeldrol serieus te nemen én waar kinderen het plezier van bewegen leren door slimme leerstrategieën in te zetten en we niet focussen op resultaat maar inzet. En zo werd Monkey Moves geboren en begin juni 2015 hadden we onze eerste pilot groepjes op de deken roesstraat in Utrecht. En dat heeft uiteindelijk alles te maken met dat vreemde YouTube filmpje.

Dat gekke YouTube filmpje

In dit filmpje staat een man heel raar te dansen op een schuine helling. Hij is de enige die op deze manier danst. Hij is eigenlijk zelfs de enige die danst! Sommige mensen zien hem, maar aan het begin doet nog niemand met hem mee. Het doel van het filmpje is om uit te leggen hoe een beweging ontstaat en wat het nut is van een leiderschap. Om kort te zijn (kijk vooral het videootje) gaat het er niet om dat je als eerst met iets begint. Wij waren dit toevallig, maar het gaat om jou! Onze eerste volgers. Want; als je het videootje inmiddels bekeken hebt. Jij neemt met jouw apekoppie het 'risico' om naar onze lessen te komen of ons te volgen op Social Media en ons te steunen met een duimpje een hartje of een reactie. Jij durft nog voor dat de rest gaat, bij ons te komen kijken en met ons mee te dansen (letterlijk!). Jij begint aan iets dat eigenlijk nog niet zo bekend is. Jij durft voorop te lopen. En dat maakt jou bijzonder. En weet je wat? Het lijkt gezien te worden door 'the crowd'.

Jij durft nog voor dat de rest gaat, bij ons te komen kijken en met ons mee te dansen (letterlijk!). Jij begint aan iets dat eigenlijk nog niet zo bekend is. Jij durft voorop te lopen. En dat maakt jou bijzonder!

Onze T.O.C.

Eind 2015 deden we mee aan een 'pressure cooker' van Social Enterprise NL en de Achmea Foundation in hun programma HeldCare. We werden daar uitgedaagd om na te denken over onze Theory Of Change (t.o.c.). Wat zouden wij nou willen veranderen in de wereld met Monkey Moves en wat zou het effect daarvan kunnen zijn. We schreven daar dat het een gevaar zou kunnen zijn dat weinig mensen weten wat multisport is en wat de toegevoegde waarde van een brede motorische ontwikkeling kan zijn. Bekijk hier onze T.O.C. uit 2015 (inmiddels is deze wel wat gewijzigd). We schreven ook dat we het een succes zouden vinden als er meer multisportinitiatieven zouden ontstaan en vooral als we daar aan bij zouden mogen dragen. En wie weet gaat dat gebeuren!

Het Nationale Sportakkoord

Misschien heb je er iets van meegekregen. Eind juni werd het eerste nationale sportakkoord getekend. Veel gemeenten, sportbonden en landelijke organisaties tekenden een akkoord waarin zij beloven samen te gaan werken om Nederland te verenigen door middel van sport. Helaas hebben we bij het samenstellen van het akkoord nog niet actief mogen meedenken, maar persoonlijk en vanuit Monkey Moves vinden we wat er ligt prachtig! Er bestaan meerdere versies van het sportakkoord.

Ik vond het mooi om te lezen hoe er vanuit de politiek op deze manier wordt geprobeerd om Nederland meer te laten samenwerken. In het kort bestaat het Sportakkoord uit 5 deelakkoorden. Bij het lezen van het eerste deelakkoord  (Inclusief sporten & bewegen) werd ik al blij! Zoals je in onze visie kunt lezen geloven wij in een open club waar iedereen welkom is. Deelakkoord 2 (Duurzame infrastructuur), 3 (Vitale sport- en beweegaanbieders) en 4 (Positieve sportcultuur) waren leuk om te lezen en als sociaal sport ondernemer zie ik daar natuurlijk ook linkjes. Maar bij het lezen van het vijfde deelakkoord (Vaardig in bewegen) kon ik niet meer rustig blijven zitten! Wat is dat mooi wat hier staat! Wat ik las sluit zo mooi aan bij onze dans op de heuvel! Dit is wat we met Monkey Moves doen en als er meer aandacht komt voor breed motorisch ontwikkelen van kinderen en multisport dan is dat geweldig! Wordt onze dans door meer mensen gezien? Misschien is dat te veel eer, maar hoe meer mensen gaan dansen, des te groter is dan de kans dat ook anderen mee gaan doen en daar kijk ik naar uit. Daarbij helpen we heel graag om multisport nog breder op de kaart te zetten. Met kennis, inhoud en ervaring!

Maar bij het lezen van het vijfde deelakkoord kon ik niet meer rustig blijven zitten!

Bedankt dat je met ons mee danst

Multisport Movement - Doe mee

Even terug naar dat filmpje. Dank je wel dat je met ons mee danst! Want doordat jij met ons mee danst kunnen wij ook blijven dansen en leren we elke dag nog meer over multisport en het belang van breed motorisch ontwikkelen. En, als jij nog mooie danspasjes weet (letterlijk of figuurlijk), laat dan van je horen! Samen kunnen we een Multisport Movement opgang brengen en meer kinderen in beweging brengen. Dat lijkt me echt fantastisch!

Conclusie

Alleen dansen op een aperots is niets aan! Het wordt pas leuk als we het samen doen. Als eerste opstaan om te dansen is één ding, maar als een van de eerste meedoen vraagt nog veel meer lef. Jij doet dat. Dat maakt je bijzonder en daar heb ik je voor willen bedanken in mijn blog. Jij bent bijzonder omdat je ons niet alleen laat dansen, online of in onze lessen. Ten slotte de vraag: kunnen wij ons voorbeeld gemakkelijker maken om te volgen? Laat alsjeblieft van je horen! Want dan kun jij ook weer gemakkelijker te volgen zijn, thuis voor je apekoppie, op de kinderopvang, op school of elders. Roep je vrienden erbij zoals in het filmpje en breng je eigen danspasjes in (letterlijk en figuurlijk) en samen kunnen we het goede voorbeeld zijn voor onze gezamenlijke Multisport Movement! #whoIsIn?   Ps. Het YouTube filmpje komt uit een TED praatje: "How to start a movement"

Menu