even geduld, de pagina wordt geladen...

Locatie zoeker

Voor ouders

Topsporters met een Multi-sport achtergrond

Monkey Moves blog

Wie zijn die topsporters dan?

Bekende Topsporters met een Multi-sport achtergrond zijn onder andere Toptennissers Roger Federer en Rafael Nadal gingen zich pas op latere leeftijd volledig specialiseren in deze sport. De moeder van Federer moedigde hem tijdens zijn kindertijd altijd aan om meerdere sporten te beoefenen. Zo deed deze apekop naast tennis ook aan badminton, basketbal en cricket. Hij is zijn moeder daar nog steeds erg dankbaar voor en geeft zelf ook aan dat zijn coördinatie mede zo goed is geworden door het beoefenen van deze verschillende sporten. You go mama! Rafael Nadal combineerde het tennissen vroeger altijd met voetballen, tot zijn twaalfde jaar speelde hij zelfs nog meer voetbal dan tennis! Hij was een aanvaller bij een jeugdteam in Spanje en vierde daarmee ook verschillende kampioenschappen. De Zweedse voetballer Zlatan Ibrahimovic haalde op zeventienjarige leeftijd de zwarte band in taekwondo. Bij veel goals die hij gemaakt heeft in zijn carrière zijn traptechnieken te herkennen uit de in het verleden beoefende vechtsport. Bij taekwondo worden met name trappen richting het hoofd en het bovenlichaam uitgevoerd waarmee de aanvaller een bijzondere flexibiliteit en behendigheid heeft ontwikkeld voor zijn lengte. Hij kan hierdoor soms bij ballen die een andere voetballer aan zich voorbij ziet gaan, zo brengt hij toch net even wat extra’s! De Engelse wielrenner Marc Cavendish beoefende snelschaken om zijn reflexen te onderhouden en zag de denksport ook als hersentraining. Hij legt een verband tussen de zetten in het spel en de tactische zetten die gedaan worden tijdens een wielerwedstrijd. Het hielp hem snel beslissingen te kunnen nemen en meerdere stappen vooruit te kunnen denken. Zo werd hij één van de grote meesters in de massasprint! Deze apekop kennen wij natuurlijk als topsprintster Dafne Schippers die nog niet zo lang geleden actief was als meerkampster binnen de atletieksport. Zij is er ook zelf van overtuigd dat ze uiteindelijk zo hard loopt door deze veelzijdige training. En als topsporter bij ons misschien iets minder bekend is de American Football speler Jerome Simpson. Op onderstaande video scoort zien we hem een touchdown scoren nadat hij met een salto over zijn tegenstander heen springt, een aardig trucje die hij heeft overgehouden aan zijn eerdere carrière in Free running. http://https://www.youtube.com/watch?v=WFjqIef-ZAQ Maar ook als we verder terug gaan in de tijd zijn er tal van succesvolle Multi-sporters te benoemen. Even een korte greep uit een lange lijst:

  • De Duitser Carl Schumann deed in 1896 mee aan de Olympische Spelen op de onderdelen worstelen, turnen, gewichtheffen en atletiek. Hij pakte een gouden medaille bij het worstelen en drie gouden plakken bij het turnen.
  • In 1920 won de Amerikaan Morris Marshall Kirksey zowel goud met rugby als met het atletiekonderdeel 400 meter estafette.
  • In hetzelfde jaar won de Amerikaan Edward Patrick Francis Eagan (foto) een gouden medaille met boxen, twaalf jaar later won hij weer een gouden medaille maar dan in een viermansbob.
  • De Duitse Roswitha Krause won in de jaren zeventig meerdere titels met zowel zwemmen als handballen.
  • En met Christa Luding-Rothenburger, Clara Hughes, Martina Sáblíková en ook de Nederlander Jan Bos zijn er veel voorbeelden op te noemen van topsporters die wisten uit te blinken in zowel schaatsen als wielrennen.

 

Menu