even geduld, de pagina wordt geladen...

Locatie zoeker

Voor ouders

Waarom is inclusief sporten belangrijk?

Monkey Moves blog

Het probleem44% van de Nederlanders voldoet aan de beweegrichtlijnen. Voor kinderen betekent dit dat ze minstens een uur per dag matig moeten bewegen (wandelen/fietsen). De meerderheid (56%) van de Nederlandse bevolking beweegt dus te weinig. Echter bij mensen met een aandoening, mensen met een lage sociaal-economische status en mensen met een migratieachtergrond ligt dit percentage nog lager. Juist bij deze mensen is het belang van sporten in een aantal opzichten groter dan de gemiddelde Nederlander. 

Wat is inclusief sporten? 

Inclusie betekent dat mensen met een beperking meedoen in de samenleving en erbij horen. Dit betekent niet een speciale school of een speciale sportclub. Dit is er namelijk al en valt niet onder inclusie. In een inclusieve samenleving zijn er geen speciale voorzieningen voor mensen met een aandoening. Deze mensen worden dus niet gescheiden van de rest van de samenleving maar zijn hier 100% onderdeel van. Gelijke rechten voor iedereen dus.  Bij een ideaalbeeld van inclusief sporten, sport iedereen samen. ongeacht leeftijd, lichamelijke of geestelijke gezondheid, etnische achtergrond, seksuele geaardheid of sociale positie. De VN heeft een verdrag opgesteld waarin, kort gezegd, er is afgesproken dat ieder land zich meer moet gaan inzetten voor de rechten van personen met een handicap. Dit heeft onder andere geleid tot een deelakkoord in het sportakkoord tot 2021 van het ministerie van VWS in Nederland. In dit akkoord staat dat sporten en bewegen vanzelfsprekend zou moeten zijn voor iedereen. In het onderstaande filmpje wordt het kort en heel goed uitgelegd. 

6 voordelen van inclusief sporten

Voor deze grote groep “bijzondere sporters’ heeft sporten een extra grote impact op de onderstaande gebieden: 

 

  • Toename van sociale omgeving;

  Door te sporten samen met iedereen vergroot je de groep mensen waarmee je omgaat.  

  • Toename van sociale activiteit;

  Door om te gaan met iedereen in de samenleving voelt iedereen zich minder alleen en verminderd het sociaal isolement.   

  • Toename van de integratie in de maatschappij;

    Bij de sportclub doet iedereen vrijwilligerswerk en helpt een handje mee.   

  • Toename van zelfvertrouwen en acceptatie; 

  Kinderen met een extra uitdaging leren dat ze veel meer kunnen en dat geeft vertrouwen!  

  • Toename van het verleggen van sportieve grenzen;

  Kinderen met een uitdaging trekken zich op aan het niveau van de andere kinderen en leren dat ze deze zelfs kunnen overstijgen.    

  • Toename van algemene gezondheidsverbeteringen

  Zoals vermindering van risico op hart en vaataandoeningen en verbetering van motoriek (vermindering kans op blessures).  

Hoe sporten we bij Monkey Moves inclusief? 

Ongelooflijk leuk om te zien is dat juist de kinderen met een extra uitdaging vaak de grootste ontwikkeling laten zien in de lessen!
Bij Monkey Moves is iedereen welkom en zijn wij groot voorstander van inclusief sporten. Wij willen zoveel mogelijk kinderen het plezier van bewegen bij brengen, houden van een uitdaging en maken geen onderscheid of je nou geel, blauw, groen of paars bent.  Persoonlijk heb ik het al behoorlijk vaak meegemaakt. Kinderen in de les met een speciale uitdaging. Dit kan heel verschillend zijn. Bijvoorbeeld kinderen met autisme, adhd, maar ook kinderen met een gehoorprobleem of een andere uitdaging. Voor de sportdocent is dit een uitdaging omdat het in eerste instantie lijkt dat deze kinderen extra aandacht vragen en dit daardoor ten “koste” gaat zou gaan de tijd voor de andere kinderen. Door de kleine groepen bij Monkey Moves (maximaal 15 kinderen) en de professionele sportdocenten gaan wij altijd de uitdaging aan om ieder kind (met of zonder uitdaging) te laten ontwikkelen. Naast deze kwaliteit hebben wij ook voor mensen met een stadspas een speciale aanbieding in zowel Utrecht als Amsterdam. Gezinnen met een laag inkomen kunnen (dankzij de gemeente) hierdoor tegen een gereduceerd tarief deelnemen aan onze lessen. Ongelooflijk leuk om te zien is dat juist de kinderen met een extra uitdaging vaak de grootste ontwikkeling laten zien in de lessen!

Weet je nu wat inclusief sporten betekent? 

In deze blog heb ik je meer verteld over de inclusieve samenleving en de problemen die we zien. Ook heb ik je verteld over inclusief sporten en waarom dit zo belangrijk is. Als laatst weet je nu meer over hoe we bij Monkey Moves inclusief sporten. Ben jij ook enthousiast geworden? Boek dan nu een proefles in de eerste periode van het nieuwe seizoen! Boek hier je proefles.

 

Menu