Wat betekent het vieren van een kinderfeestje voor jouw kind?

Wat betekent het vieren van een kinderfeestje voor jouw kind?

Door: Sebastiaan de Lange

Liever luisteren dan lezen? Check deze blog als podcast!

Probeer eens terug te gaan naar de tijd dat jij 7 jaar oud was. Over een paar maanden wordt jij alweer 8 jaar en mag jij je kinderfeestje vieren! Een dag die helemaal om jou draait. Je nodigt je beste vriendjes en vriendinnetjes uit en jij mag kiezen wat jullie voor leuks gaan doen. Je kijkt al weken uit naar deze dag waarop jij en enkel jij in het middelpunt zal staan…

 

Als jij als volwassene terugdenkt aan deze tijd, kun je dan terughalen hoe jij deze dag beleefde en wat dit voor jou betekende?

Voor dit blog heb ik proberen uit te zoeken of er vanuit de wetenschap iets bekend is over hoe een kind het bijzondere fenomeen van een kinderfeestje beleefd en wat dit voor hen betekent. Hier moet ongetwijfeld onderzoek naar gedaan zijn maar na een flinke zoektocht vielen de resultaten helaas erg tegen. Dit motiveerde mij echter nog meer om toch te proberen om hier een leuk en interessant stuk over te schijven. Ik ben het anders aan gaan pakken en ben zelf een klein onderzoekje gestart door aan vrienden, familie, kennissen en collega’s bovenstaande casus voor te leggen en vervolgens ook die ene vraag te stellen. Ik heb ook een aantal kinderen gevraagd of en zo ja waarom ze het leuk vinden om hun verjaardag te vieren.

De uitkomsten hiervan worden verderop samengevat maar ik begin graag bij het begin: waar komt het vieren van onze verjaardag eigenlijk vandaan?

Geschiedenis van het verjaardagsfeest

Het vieren van de verjaardag gaat heel vel terug in de tijd. Heel vroeger hadden de mensen nog geen kalender en was het dus niet mogelijk om een exacte datum te vieren. Maar men besefte wel dat ze ouder werden. De leeftijd werd waarschijnlijk gerelateerd aan de seizoensveranderingen in de natuur. Sommige bronnen beweren dat de Egyptenaren de eersten waren die hun verjaardag vierden. Deze verwijzen naar de Bijbeltekst Genesis 40 vers 20, waarin staat dat de farao zijn verjaardag vierde. De Grieken namen het verjaardagsfeest waarschijnlijk over van de Egyptenaren, zij vierden namelijk de verjaardagen van hun goden. Zo zouden ze maanvormige taarten met brandende kaarsen aan hun god Artemis hebben geofferd.

Maar de Romeinen zijn de geschiedenisboeken ingegaan als de eerste beschaving waar het gebruikelijk was de verjaardag te vieren voor de gewone man. Mede door hun eigen kalender werd het ook voor het volk mogelijk verjaardagen te vieren en groeide het feest uit tot een grote traditie die vandaag de dag dus nog steeds voortleeft. Echter raakte de traditie na de val van het Romeinse Rijk in verval. De kerk beschouwde het verjaardagsfeest als een heidense traditie en pas in de vierde eeuw veranderden de christenen van gedachten en vierden zij de verjaardag van Jezus Christus. Ook koningen en machtige edellieden begonnen dit te doen en zij startten de traditie van het dragen van verjaardagskronen, jij hebt vroeger vast ook zo’n mooi geknutselde verjaardagskroon op je hoofd mogen dragen.

In de zeventiende eeuw begonnen de Duitsers met het Kinderfeste. Er werden kinderfeestjes gehouden met taart met kaarsen. Hier ontstond de traditie van een kaars per leeftijd, alhoewel de Duitsers er toen nog een kaarsje bij deden om de hoop op een volgend jaar te symboliseren. Wij hebben thuis al afgesproken dat we dit wel heel erg mooi vinden en dat we die traditie gaan overnemen. Lange tijd waren de verjaardagstaarten alleen beschikbaar voor de rijkere bevolking van de samenleving. Dit veranderde echter tijdens de Industriële Revolutie toen er op grote schaal goedkoop taartjes geproduceerd konden worden en de verjaardagstaarten ook voor de massa beschikbaar werden.

In 1893 bedachten de twee zusjes Mildred and Patty Hill een liedje voor hun leerlingen op school. Dit liedje heette ‘Good morning to all’ en verspreidde zich over heel Amerika. In 1924 veranderde Robert Coleman het liedje in ‘Happy Birthday to You’ en publiceerde het in een liedjesbundel. Deze versie van het liedje werd wereldwijd bekend en wordt vandaag de dag nog steeds gezongen. Deze wilde ik je niet onthouden:

Waarom is het belangrijk om kinderfeestjes te vieren?

Dan nu naar de vraag waar het mij in eerste instantie om ging. Waarom is het belangrijk voor jouw kind om kinderfeestjes te vieren? Ten eerste pakken ouders tegenwoordig steeds meer uit voor het kinderfeestje van hun kind. Daar is op zich niks mis mee natuurlijk maar de reden hiervoor lijkt vaak de sociale druk te zijn die door veel ouders ervaren wordt om het beste en leukste feestje van de klas te geven. Volgens mij en volgens de mensen om mij heen die ik hierover gesproken heb, heeft dit echter niks met gekke taarten, dure cadeau’s en bijzondere activiteiten te maken maar is het allerbelangrijkste dat het kind de aandacht krijgt die het die dag verdient, omringd is door mensen/kinderen die op dat moment belangrijk zijn in hun leven en dat er samen met hun veel lol en plezier gemaakt kan worden.

Verder heb ik, samengevat vanuit de resultaten van mijn eigen onderzoekje, 4 redenen weten te omschrijven waarom het belangrijk is dat kinderen kinderfeestjes vieren. Ik heb geprobeerd om dit deels vanuit het oogpunt van een kind te omschrijven.

  1. FUN: Lol, plezier… Wie houdt er nou niet van een feestje? De ideale invulling hiervan verschilt natuurlijk per persoon maar plezier maken in het leven is voor ieder mens belangrijk, helemaal voor kinderen! “Dit is voor mij de meest bijzondere dag van het jaar, beter dan welke feestdag dan ook! Deze dag is namelijk speciaal voor mij. Ik tel maanden, weken, dagen, uren en minuten af totdat het eindelijk zo ver is en vraag aldoor aan papa en mama: is het vandaag al?” 
  2. Zelfvertrouwen: “Het is de enige dag in het jaar dat het niet erg is om een beetje egoïstisch te zijn. De meegebrachte cadeautjes zijn allemaal voor mij en ik mag het eerste en grootste stuk taart. Op deze dag mag ik lekker de aandacht van iedereen opeisen zonder dat iemand zegt dat ik even rustig moet doen of straks aan de beurt ben. Ik voel me zo speciaal op deze dag omdat het huis voor mij versierd is met mooie slingers en vrolijke ballonnen en als ik zie dat iedereen bij elkaar komt, speciaal om deze dag voor en met mij te vieren. En wanneer iedereen speciaal voor mij zingt terwijl ik hoog op de stoel sta voel ik mij zo intens gelukkig.” Deze (gevoels)ervaringen kunnen een enorme boost geven aan het zelfvertrouwen en het gevoel van eigen waarde van een kind.
  3. Sociale ontwikkeling: Of je nou de hele klas uitnodigt of alleen de echte vriendjes en vriendinnetjes, feestjes helpen kinderen met de ontwikkeling van sociaal gedrag in grotere groepen. “Dat is nog niet zo makkelijk als je denkt want iedereen moet met elkaar rekening houden, ik kan bijvoorbeeld niet zomaar gaan fluisteren met mijn vriendje naast mij en ik kan ook niet zomaar een ander kind buitensluiten.” Het helpt om dit ook in een meer ontspannen setting te kunnen leren en ervaren dan alleen op school.
  4. Mooie herinneringen: “Ik praat maanden na mijn kinderfeestje nog af en toe over die geweldig leuke dag die ik toen gehad heb. Ik vond het ook zo leuk dat al mijn vriendjes en vriendinnetjes er speciaal voor mij waren”. Eenmaal volwassen besef je pas dat het enorme gevoel van gelukzaligheid dat je als kind op dit soort momenten beleefde eigenlijk nooit meer zo intens gevoeld zal worden. Dit zijn mooie herinneringen die een kind de rest van zijn leven meeneemt.

Voorzichtig durf ik te concluderen dat het vieren van een kinderfeestje niet alleen maar een hele leuke ervaring is, maar dat dit daarnaast ook nog eens heel erg goed is voor de sociaal emotionele ontwikkeling van jouw apekop.

Ten slotte wil nog even kwijt dat als ik vanuit Monkey Moves een sportief kinderfeestje verzorg dat ik dan ook merk wat een impact dit heeft, het is zo bijzonder dat ik hier regelmatig deel van uit mag maken. Vooraf samen met ouder en kind verzinnen wat de invulling van de activiteiten gaan worden en wie worden er allemaal uitgenodigd? Tijdens het feestje lekker aan de slag gaan met de energieke, vrolijke en opgewonden apekoppies. En om de voldoening die het geeft compleet te maken mag ik achteraf nog bedankjes, leuke foto’s en positieve reacties ontvangen. Ik heb mooie herinneringen aan mijn eigen kinderfeestjes van vroeger maar ik moet ook eerlijk bekennen dat ik het best moeilijk vond om de gevoelens die ik daarbij had terug te halen. Maar sinds ik Monkey Moves docent ben beleef ik weer regelmatig een kinderfeestje zoals ik dat waarschijnlijk ook vroeger als kind beleefde.

Het zou supertof zijn als jij met ons kan delen of jij nog terug kan halen hoe jij je kinderfeestjes vroeger beleefde en wat dit voor jou betekende.

 

p.s. kan je niet wachten om jouw feestje in te plannen? Check snel de mogelijkheden voor onze sportieve feestjes.

 

 

 

X