Trainingen voor professionals in de kinderopvang

Training: Bewegen met energieke jongens

Steeds vaker komt tot uiting dat jongen niet goed gedijen in huidige opvang en onderwijs systeem. Uit onderzoek blijkt dat jongens slechter presteren op school dan meisjes. Ook de criminaliteitscijfers onder jongens zijn hoger dan die onder meisjes. Jongens komen slecht uit de verf en hun kwaliteiten komen te weinig aan bod. Hoe kun je ervoor zorgen dat je jongens de uitdaging biedt die ze nodig hebben met al die vrouwen die werkzaam zijn in de opvang en het  onderwijs. In deze training gaan we hier verder op in.

Sta eens stil bij de ongeschreven gedragscodes die er gelden voor jongens. Wanneer ze nog klein zijn leren jongens vaak al dat er een verschil is tussen jongens en meisjes. Het niet tonen van zwakheid, niet huilen, stoer en sterk zijn, niet teveel klagen, het niet tonen van gevoelens, minder empathie uiten, allemaal ongeschreven gedragscodes die jongens al op jonge leeftijd mee krijgen.

 

Wat leer je zoal tijdens deze training?

 • Hoe communiceer je met jongens en kun je hun kwaliteiten echt zien
 • Hoe zorg je voor een goede energie in een jongens groep
 • Hoe kunnen jongens hun energie makkelijk kwijt ook in kleine ruimtes
 • Jongens leren door visualisatie en door te doen
 • Gebruik van rustige (klassieke) muziek
 • Gebruik bewegen om emoties en gevoelens te uiten
 • Wat mij opviel is dat Kirsten zich bijzonder goed kan verplaatsen in de leefwereld van jonge kinderen.  Ze haakt moeiteloos  in op wat de kinderen zelf aan ideeën meebrengen,  en maakt een goede inschatting wat kinderen op bewegingsgebied aankunnen.
  Marieke Reversma, teamleider
  KDV Nijntje, Ludens
 • Recent heb ik aan een training ‘lesgeven aan peuters en kleuters’ deelgenomen. Als afgestudeerd gymdocent was ik van te voren enigszins sceptisch over het resultaat van de workshop, maar wat was het leerzaam en ontzettend leuk.

Inhoud van de training

De training Bewegen met energieke jongens heeft de volgende kenmerken.

Trainingsinhoud
Hoe zorg je ervoor dat jongetjes binnen jouw klas of groep zo goed mogelijk tot uiting komen, zonder dat hun energie ze belemmerd.
Doelgroep
Pedagogisch medewerkers en leidinggevenden
Niveau
MBO / HBO werk- en denkniveau (zowel voor Pedagogisch Medewerkers als leidinggevende in de kinderopvang)
Literatuur
Deelnemers ontvangen een reader (bij de kosten inbegrepen)
Trainingsduur
2 dagdelen (6u) + 2u voorbereidingstijd. Dit is een indicatie en is flexibel in te plannen.
Studiebelasting
10 uur (inclusief voorbereiding, cursus, opdracht en reflectie)
Tarief
€99,- per deelnemer, minimale groepsgrootte 8
Optioneel
Aanschaf basismateriaalset (31 items) geschikt voor kinderen van 1,5-2,5 jaar, bestaande uit: vloermarkeringen, dierenpittenzakjes, parachute, mat, diverse ballen van verschillende materialen, hoepel, speciale ballon, beanless airbag en touw. Geheel wordt geleverd in bijpassende tas. Tarief: €350, excl. BTW. Aanschaf basismateriaalset (31 items) geschikt voor kinderen van 2,5-4 jaar, bestaande uit: mat, cijfermatten, kleine dobbelsteen, balanskussen, touw, hordes, diverse ballen van verschillende materialen, dierenbillenlijn, kleine parachute, grote parachute en kegels. Geheel wordt geleverd in bijpassende tas. Tarief: €350, excl. BTW.