Trainingen voor professionals in de kinderopvang

Training: Stimuleren van de motorische ontwikkeling van dreumesen en peuters met weinig materialen

Kinderopvang organisaties geven aan dat ze het moeilijk vinden om bewegen structureel te implementeren (van Rooij, 2016). Herkenbaar?

“Door ons te bewegen verhouden we ons tot onze omgeving oftewel om ons heen is een wereld van (bewegings)mogelijkheden” (Whitehead, 19999). Een fysiek geletterd persoon ziet deze mogelijkheden om ons heen en weet zich raadt met de uitdagingen die deze wereld brengt. Vanuit de theorie van Physical Literacy trainen wij jou om die bewegingsmogelijkheden binnen het kind te benutten en ze daartoe uit te dagen.

Combineer dit met de belevingswereld van een dreumes of peuter en je zal leren dat je met weinig materiaal heel veel kunt bereiken op fysiek, emotioneel en cognitief gebied.

Deze actieve training kenmerkt zich door vanuit praktijksituaties voorbeelden en theorie (Physical Literacy) aan elkaar te koppelen. Waarbij we streven om het bewegen te integreren binnen het dagritme van de groep. Juist door te doen, blijft de onderbouwing hangen. Elke week ontvang je online een oefening die toepasbaar is in jouw situatie. Periodiek is er een opfris moment.

Een simpel voorbeeld binnen een KDV: Binnen het thema dieren, gebruiken wij gekleurde pittenzakjes die we voorstellen als kokosnoten waar apen van houden. Het benoemen van de kleuren en het tellen van de kokosnoten traint kennis en begrip van het kind. De kokosnoten vormen de basis van heel veel verschillende activerende spelletjes die kinderen motiveren, in beweging zetten en zelfvertrouwen geven.

  • Wat mij opviel is dat Kirsten zich bijzonder goed kan verplaatsen in de leefwereld van jonge kinderen.  Ze haakt moeiteloos  in op wat de kinderen zelf aan ideeën meebrengen,  en maakt een goede inschatting wat kinderen op bewegingsgebied aankunnen.
    Marieke Reversma, teamleider
    KDV Nijntje, Ludens
  • Recent heb ik aan een training ‘lesgeven aan peuters en kleuters’ deelgenomen. Als afgestudeerd gymdocent was ik van te voren enigszins sceptisch over het resultaat van de workshop, maar wat was het leerzaam en ontzettend leuk.

Inhoud van de training

De training Stimuleren van de motorische ontwikkeling met weinig materialen heeft de volgende kenmerken.

Trainingsinhoud
Leer de motorische ontwikkeling van het kind te stimuleren door beweegthema’s met weinig materiaal in te zetten.
Doelgroep
pedagogisch medewerkers en leidinggevende in de kinderopvang die werken met kinderen van 1,5-4 jaar
Niveau
MBO / HBO werk- en denkniveau (zowel voor Pedagogisch Medewerkers als leidinggevende in de kinderopvang)
Literatuur
Deelnemers ontvangen een reader (bij de kosten inbegrepen)
Trainingsduur
2 dagdelen (6u) + 2u voorbereidingstijd. Dit is een indicatie en is flexibel in te plannen.
Studiebelasting
10 uur (inclusief voorbereiding, cursus, opdracht en reflectie)
Tarief
€99,- excl. BTW per deelnemer, minimale groepsgrootte 8
Optioneel
Aanschaf basismateriaalset (31 items) geschikt voor kinderen van 1,5-2,5 jaar, bestaande uit: vloermarkeringen, dierenpittenzakjes, parachute, mat, diverse ballen van verschillende materialen, hoepel, speciale ballon, beanless airbag en touw. Geheel wordt geleverd in bijpassende tas. Tarief: €350, excl. BTW. Aanschaf basismateriaalset (31 items) geschikt voor kinderen van 2,5-4 jaar, bestaande uit: mat, cijfermatten, kleine dobbelsteen, balanskussen, touw, hordes, diverse ballen van verschillende materialen, dierenbillenlijn, kleine parachute, grote parachute en kegels. Geheel wordt geleverd in bijpassende tas. Tarief: €350, excl. BTW