Trainingen voor professionals in de kinderopvang

Training: Uitdagend en veilig bewegen met weinig materiaal

Zomaar even een paar competenties uit het competentieprofiel van een PM’er werkend met kinderen van 0-4 jaar:

 • Steunen en stimuleren van spelen en leren van kinderen
  • Is vindingrijk in het bieden van gevarieerd materiaal, activiteiten en spelvormen, biedt bewegingsruimte en prikkelt alle zintuigen ermee. Wijdt kinderen in de domeinen van de samenleving zoals natuur, drama en techniek, door gevarieerde thema’s op te pakken.
  • Ontlokt spontaan spel bij kinderen door het aanbieden van materiaal en speelgoed dat geschikt is voor een kind en past bij de leeftijdsfase.
  • Beschikt over een repertoire aan speelactiviteiten en kiest activiteiten die aansluiten bij de ontwikkeling en interesses van de kinderen.
  • Biedt situaties aan waarin kind(eren) leren omgaan met risico’s die ze aankunnen.

En dan heb je ook nog eens een onwijs mooie peuterspeelzaal tot je beschikking. “Maar ik mag geen gebruik maken van het materiaal wat in de zaal aanwezig is”. Oke, wellicht voel je je nog niet competent genoeg om met deze materialen te werken. Daar gaan wij verandering in brengen! Als experts op het gebied van bewegen en kinderen kunnen wij jou als geen ander trainen in veilige, uitdagende situaties creëren om de ontwikkeling van het kind optimaal te stimuleren.

We maken gebruik van materiaal wat aanwezig is bij jou op locatie. Heb je alleen een groepsruimte tot je beschikking. Gaaf! Weet je hoeveel uitdagende beweegsituaties je daarin kunt creëren? Denk daarbij aan het gebruik maken van een eettafel, een bank, boxmatten of een poppenhoek. Wij leren jou met dit materiaal uitdagende situaties te creëren die passen bij het ontwikkelingsniveau van het kind.

Heb je een peuterspeelzaal met een aantal sportmaterialen tot je beschikking? Wat een luxe! Wij trainen je graag om te leren omgaan met dit materiaal. Kinderen worden blij van uitdagingen.  

Wat leer je in deze training:

 • Uitdagende situaties creëren met beschikbare materialen
 • Veilig leren omgaan met materialen
 • Oefeningen passend bij het ontwikkelingsniveau van het kind
 • Wat mij opviel is dat Kirsten zich bijzonder goed kan verplaatsen in de leefwereld van jonge kinderen.  Ze haakt moeiteloos  in op wat de kinderen zelf aan ideeën meebrengen,  en maakt een goede inschatting wat kinderen op bewegingsgebied aankunnen.
  Marieke Reversma, teamleider
  KDV Nijntje, Ludens
 • Recent heb ik aan een training ‘lesgeven aan peuters en kleuters’ deelgenomen. Als afgestudeerd gymdocent was ik van te voren enigszins sceptisch over het resultaat van de workshop, maar wat was het leerzaam en ontzettend leuk.

Inhoud van de training

De training Uitdagend en veilig bewegen met weinig materiaal heeft de volgende kenmerken.

Trainingsinhoud
Leer op een veilige en uitdagende manier met weinig materiaal kinderen op eigen ontwikkelingsniveau te stimuleren
Doelgroep
Pedagogisch medewerkers en leidinggevende in de kinderopvang die werken met kinderen van 1,5-4 jaar
Niveau
MBO / HBO werk- en denkniveau (zowel voor Pedagogisch Medewerkers als leidinggevende in de kinderopvang)
Literatuur
Deelnemers ontvangen een reader (bij de kosten inbegrepen)
Trainingsduur
2 dagdelen (6u) + 2u voorbereidingstijd. Dit is een indicatie en is flexibel in te plannen.
Studiebelasting
10 uur (inclusief voorbereiding, cursus, opdracht en reflectie)
Tarief
€99,- excl. BTW per deelnemer, minimale groepsgrootte 8
Optioneel
Aanschaf basismateriaalset (31 items) geschikt voor kinderen van 1,5-2,5 jaar, bestaande uit: vloermarkeringen, dierenpittenzakjes, parachute, mat, diverse ballen van verschillende materialen, hoepel, speciale ballon, beanless airbag en touw. Geheel wordt geleverd in bijpassende tas. Tarief: €350, excl. BTW. Aanschaf basismateriaalset (31 items) geschikt voor kinderen van 2,5-4 jaar, bestaande uit: mat, cijfermatten, kleine dobbelsteen, balanskussen, touw, hordes, diverse ballen van verschillende materialen, dierenbillenlijn, kleine parachute, grote parachute en kegels. Geheel wordt geleverd in bijpassende tas. Tarief: €350, excl. BTW
Overige wensen
Ben je op zoek naar maatwerk? Dan kan! Stuur een e-mail naar: reacties@monkeymoves.nl