Wat zijn de spelregels van tennis?

Wat zijn de spelregels van tennis?

Tennis heeft net als andere sporten regels om ervoor te zorgen dat iedereen het spelletje op dezelfde manier speelt. Bij veel sporten lopen ook scheidsrechters in het veld. Bij tennis is dat meestal niet het geval, dus moet je samen met je tegenstander goed de regels in de gaten houden en eerlijk spelen. Soms is dat best moeilijk als je graag wilt winnen, maar dat is dan ook een mooie basisvaardigheid die je bij tennis kunt leren. Bij de echt hele goede tennissers zijn er zijn er wel scheidsrechters en soms zelfs computers die kijken of een bal ‘in’ of ‘uit’ was. Een bekende computer die gebruikt wordt bij tennis om heel precies de balbaan te kunnen volgen is de Hawk-Eye, dat betekent haviksoog.

Het tennisveld

Op een tennisveld staan heel veel lijnen en in het midden hangt het net. Als het spel gaat beginnen sta je achter de achterste lijn. Dit wordt de achterlijn of in het Engels de ‘Base line’ genoemd. De vakjes bij het net worden de service vakken genoemd. Als het spel begint moet de bal eerst in een van deze vakken stuiteren. Dat is nog best wel moeilijk! De lijn die de vakjes dicht maakt heet de service lijn en dan is er nog een lijn die het service vak in tweeën deelt. Deze lijn heet de middenlijn. waar die voor nodig is lees je in het volgende stukje over hoe het spel begint. Ten slotte zijn er nog twee lijnen aan de zijkanten van het veld. Die gebruik je als de zijlijn van het veld. De zijlijnen het dichtst bij de middenlijn worden gebruikt bij het enkelen en de buitenste lijnen bij het dubbelen en mixen.

Het begin van het tennisspel

Voor dat je begint met tennissen doen mensen vaak een toss. Daarmee kun je eerlijk bepalen wie er mag beginnen met serveren en wie er mag beginnen met tegen de zon in kijken als die schijnt. Als je een wedstrijdje gaat doen, dan wordt er begonnen met de service. Als je een service slaat moet de bal in het service vak stuiteren. Die service moet schuin. Daarom is er de middenlijn in het veld, zodat je kunt zien of de eerste bal schuin over het net is gegaan. De eerste keer serveer je altijd vanaf de rechterkant van het veld, naar de linkerkant van het veld.

Hoe maak je een punt bij tennis?

Je kunt een punt maken bij tennis door de bal heel moeilijk naar de tegenstander te spelen zodat hij de bal niet terug kan spelen en daardoor meer dan 1 keer stuitert. Er zijn ook een aantal manieren om een punt te krijgen bij tennis doordat de tegenstander iets verkeerd doet. Je kunt een punt krijgen bij tennis als:

  • De tegenstander de bal twee keer verkeerd serveert
  • De bal in het net speelt
  • De bal niet binnen het speelveld laat stuiteren (de bal gaat ‘uit’)

Bij tennis krijg je meer dan één punt als je een punt maakt! Lees het volgende stukje maar eens.

Puntentelling bij tennis

De puntentelling is echt een beetje gek bij tennis. Je speelt vaak wie de beste is van 3 sets. Als je dan twee sets achter elkaar wint dan kan jou tegenstander je al niet meer inhalen dus ben je klaar. Dit is anders als bij veel andere sporten. Daar speel je op tijd. Bijvoorbeeld 90 minuten bij voetbal. Een set bestaat uit ten minste 6 games. Het gaat erom wie als eerste 6 games kan halen in een set met tenminste 2 games verschil. Je kunt een set dus wel winnen met 6-4, maar niet met 6-5. Als het 6-5 wordt, dan moet je nog een game spelen. En als het dan 6-6 wordt, dan moet je een tie-break spelen. Dat is een soort super game. Maar hoe haal je dan een game?

Een game begint natuurlijk met 0 – 0. Als je een punt maakt bij tennis krijg je 15 punten, maak je nog een punt, dan krijg je er nog een keer 15 punten bij, dus heb je 30 punten. Nu zou je verwacht dat als je dan nog een punt maakt dat je dan weer 15 punten erbij zou krijgen, maar dat is niet zo. Je krijgt dan maar 10 punten erbij, zodat je op 40 punten komt. Je krijgt een ‘game’ (dat is Engels voor ‘spel’) als je een 4e keer een punt scoort en je krijgt die game alleen als jouw tegenstander niet ook al 3 keer bij jou een punt heeft gemaakt in die game…. WOW! Best moeilijk.

De beste game is een ‘love game’ hierbij haal jij alleen maar punten en jouw tegenstander niet. De scores die je dan krijgt in een game zijn: 15-0, 30-0, 40-0 en dan Game. Als jouw tegenstander de bal heel moeilijk terugspeelt en jij speelt de bal ‘uit’, je slaat deze in het net, of je serveert twee keer verkeerd, dan kan de puntentelling ook zo gaan: 15 – 0 (eerst punt voor jou), 15-15 (allebei een punt), 15-30 (twee keer een punt voor de tegenstander), 30 – 30, 40-30 en dan game voor jou. Als jullie allebei op 40 punten komen (ieder maakt 3 punten in de game), dan staat het gelijkspel en dat heet Deuce. Pas als iemand dan twee keer achter elkaar scoort wint hij de game. Als jouw dat lukt als je aan het serveren bent, dan is dat natuurlijk mooi, maar als het jouw tegenstander lukt om die game te pakken dan heeft hij jou gebroken, dan staat het bijvoorbeeld 0-1 in de set.

Misschien kun je je wel voorstellen dat een tenniswedstrijd soms dus heel snel klaar kan zijn als het bijvoorbeeld 6-0, 6-0 wordt of heel lang kan duren als de stand 7-6, 6-7, 7-6 wordt.

Wanneer heb je gewonnen met Tennis?

Bij de beginners heb je gewonnen als je de beste bent van 3 sets, dat kan dus zijn na 2 sets achter elkaar gewonnen, of bij het winnen van de derde set. Bij de professionals mannen moeten ze de beste zijn van 5 sets! Dat kan soms heel lang duren. De langste tenniswedstrijd ooit duurde 11 uur en 5 minuten! Dat was in 2010 op Wimbledon.