Wat is voetbal?

Wat is Voetbal?

Voetbal is een sport waarbij je probeert de bal in het doel van de tegenstander te krijgen. De bal mag met ieder deel van het lichaam gespeeld worden, behalve met de armen en handen. De keeper, degene die probeert de ballen uit het doel te houden, mag de bal wel aanraken met zijn armen en handen.

Is Voetbal een teamsport of een individuele sport?

Voetbal is natuurlijk een teamsport, de officiële grootte van een team dat op het gras speelt is 11 spelers, ook wel een elftal genoemd.

Je kunt natuurlijk ook 1 tegen 1 spelen, bijvoorbeeld in een voetbalkooi.

Er worden ook wedstrijden gespeeld op het strand (beachsoccer) en in de zaal. Bij beide wordt er in teams van 5 spelers gespeeld.

Zijn er bij Voetbal verschillende onderdelen / verschijningsvormen?

Voetbal bestaat niet uit verschillende onderdelen, wel zijn er meerdere verschijningsvormen.

Het meest populaire is voetbal op een rechthoekig grasveld, met 2 speelhelften, zijlijnen, cornervlaggen, een middellijn, middenstip en een doelgebied, waarbij 2 teams van 11 spelers (inclusief keeper; doelverdediger) de bal in het doel van de tegenstander probeert te krijgen. Ze spelen twee keer 45 minuten, met een rust van 15 minuten.
Naast voetbal buiten op een voetbalveld, wordt er vooral in de winter ook binnen in de zaal gevoetbald. Futsal of zaalvoetbal wordt gespeeld in een sporthal en met een plofbal (een voetbal maat 4 die bijna niet stuitert). Er wordt vijf tegen vijf gespeeld, met een speeltijd van twee keer 25 minuten. De sport kent eigen regels en de grootte van het speelveld is net als bij handbal, ongeveer 40 bij 20 meter.

Strandvoetbal (beach soccer) is een variant van het gewone voetbal die op het strand of op los zand wordt gespeeld. Dit wordt vaak in de zomer gespeeld. Bij strandvoetbal worden veel technische trucjes gebruikt, aangezien een veld van zand best lastig bespeelbaar is. De bal is het grootste gedeelte van de tijd in de lucht, wat weer zorgt voor omhalen van de spelers en zweefduiken van de keepers.

Gehandicaptenvoetbal is een niveau in het voetbal voor mensen met een lichamelijke beperking of verstandelijke beperking. In dit niveau is, in tegenstelling tot andere niveaus in het voetbal, meestal geen leeftijdsgrens gesteld. Wel bestaan er gesplitste afdelingen tot 16 jaar en voor volwassenen.

Boardingvoetbal is een variant op voetbal en wordt op een boardingveld gespeeld. Twee ploegen van vijf spelers moeten proberen de bal in het doel van de tegenstander te krijgen. Een groot verschil met het voetbal is dat de bal, wegens borden langs het veld, het veld bijna niet kan verlaten. Boardingvoetbal kent, in tegenstelling tot voetbal, geen buitenspelregel. Tijdens het spel wordt er vooral technisch en snel gevoetbald, wordt er veel gescoord en mag er onbeperkt gewisseld worden.